Verlichting op zonne-energie is verlichting die voorziet in de eigen energie behoeften. De voordelen hiervan zijn evident. Het grootste voordeel is dat er geen kabel getrokken hoeft te worden van een stroompunt naar de lamp in kwestie. De lampjes bezitten elk een eigen zonnepaneeltje waarmee een geringe hoeveelheid energie opgewekt kan worden. Hierdoor hoeven de kleine lampjes dus niet aangesloten te worden en zijn ze direct al klaar om gebruikt te worden.

Hoe zit het met de kwaliteit?Hnadyman working with wires

De lampjes op zonne-energie staan bekend – of beter gezegd: berucht – om de geringe lichtopbrengst en de even zo geringe levensduur. Tegenwoordig lijkt er een trend te zijn die deze negatieve aspecten de kop in wil drukken. De lichtopbrengst wordt tegenwoordig immers steeds beter, iets dat mede te danken is aan de opkomst van LED lampen. De levensduur is tegenwoordig lang niet altijd even goed, maar ook daar zit verbetering in.

Vervelend is wel dat er tussen diverse lampen een behoorlijk groot te noemen kwaliteitsverschil kan zijn. Daardoor kunnen de lampjes van het ene merk veel beter of juist veel slechter presteren dan de lampjes van een ander merk. Helaas is er geen keurmerk of objectieve instantie die de lampjes beoordeelt zodat het als consument vaak gissen is welke lampjes voldoen aan hun eisen.