Wanneer je bedrading voor elektra in huis wil aanleggen dan kan je dit zelf doen of de werkzaamheden uitbesteden aan een elektricien. Voor welke optie je ook kiest het aanleggen van elektra gebeurt altijd volgens een vaste procedure. Tijdens het aanleggen moeten regels aangehouden worden die zijn opgesteld om te zorgen voor een veilige situatie in huis. Verkeerd aangelegde bedrading kan namelijk tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Dit is ook de reden dat je beter niet zelf de elektra aanlegt wanneer je hier weinig tot geen verstand van hebt. In dat geval is het beter om de werkzaamheden door een getrainde elektricien uit te laten voeren.

Nieuwe bedrading voor verschillende doeleinden

Elektra aanleggen gebeurt natuurlijk wanneer een huis gebouwd wordt of wanneer je bijvoorbeeld een aanbouw of uitbouw aan de woning laat bouwen. Het kan echter ook voorkomen dat je nieuwe bedrading moet aanleggen terwijl je al enige tijd in de woning woonachtig bent. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat je steeds meer elektrische apparaten in huis bent gaan gebruiken. De energievoorziening in dit gedeelte van het huis is hierdoor niet meer voldoende en daarom moet een extra groep in de groepenkast worden aangelegd. De reden kan ook zijn dat je simpelweg graag een extra stopcontact in de kamer wilt hebben of een extra aansluiting voor het licht.

Vaste procedure en controle uitvoeren

Bij het aanleggen van nieuwe bedrading voor elektra in huis volg je altijd een vaste procedure. De sleuven voor de leidingen met elektriciteitsdraden moeten bijvoorbeeld zoveel mogelijk in een rechte lijn lopen. Ook gebruik je draden die voorzien zijn van een kleurencode. Hierdoor kan een elektricien later zien wat de functie  van een bepaalde draad is wanneer hij of zij werkzaamheden moet verrichten. Nadat je de bedrading hebt aangelegd dan is het slim om je werk eerst te laten controleren door een erkende installateur voordat deze op het netwerk worden aangesloten.