Elektriciens zijn van veel markten thuis. Ze kunnen u helpen met het aansluiten en aanleggen van alles wat met elektronica te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van stopcontacten, lichtschakelaars, sensoren, maar natuurlijk ook aan inductie! Inductie heeft ook alles met elektronica te maken. We hebben een elektricien gevraagd om eens uit te leggen hoe inductie precies in z’n werk gaat. Het resultaat daarvan vindt u hieronder.

Een korte introductie op inductie

We kennen allemaal wel het begrip ‘koken met inductie’, maar wat is het eigenlijk? Je hebt keramische kookplaten, je hebt de ‘ouderwetse’ gasfornuizen, en je hebt de inductiekookplaten. Allemaal is het net weer wat anders, en hier staat de inductiekookplaat centraal.

Koken met inductie werkt door het natuurkundige fenomeen dat we inductie noemen. Hierbij wordt een pan verwarmd door te werken met een magnetisch veld, welke wordt opgewekt in de inductiekookplaat. De warmte ontstaat daardoor in de pan zelf, en niet eronder, zoals met een klassiek gasfornuis en een keramische kookplaat wel het geval is. Hierdoor hebt u veel minder snel last van kinderen die hun vingers verbranden, mensen die ‘het gas’ vergeten uit te zetten en inbrandende etensresten. Bovendien is een inductiekookplaat door zijn gladde oppervlak heel eenvoudig schoon te maken en te houden.